Οι Ορμόνες της Ευτυχίας

Ορμόνες της ευτυχίας: Πώς θα τις ενισχύσεις; 

   Κι όμως, υπάρχουν ορμόνες που μπορούν να καθορίσουν τα συναισθήματα μας και να μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν πρόκειται για ορμόνες αλλά για νευροδιαβιβαστές. Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη (ή ωξυτοκίνη) και οι ενδορφίνες είναι ουσίες που χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και είναι υπεύθυνες για την ευτυχία μας.

   Με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας στην απελευθέρωση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών; 

Η ντοπαμίνη μας δίνει της αίσθηση της ανταμοιβής, όταν πετυχαίνουμε έναν στόχο: Πανηγύρισε έναν μικρό στόχο, φρόντισε τον εαυτό σου, φάε το αγαπημένο σου φαγητό. 

Η σεροτονίνη θεωρείται ο σταθεροποιητής της διάθεσης: Δραστηριότητες όπως η σωματική δραστηριότητα στη φύση, η έκθεση στον ήλιο και ο διαλογισμός βοηθούν στην απελευθέρωση της. 

Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη της αγάπης: Μια αγκαλιά ή ένα φιλί σε κάποιον που αγαπάς, μια καλή κουβέντα σε έναν συνάνθρωπο ή η ενασχόληση με το κατοικίδιο μας αυξάνει τα επίπεδα της. 

Οι ενδορφίνες είναι το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού: Ευχάριστες μυρωδιές, άφθονο γέλιο και μαύρη σοκολάτα ενισχύουν τα επίπεδα τους. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *