Η αναβλητικότητα είναι μια παγίδα για τους περισσότερους – σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 65% των ατόμων αναβάλλει πράγματα.
Πώς όμως συμβαίνει αυτό; Πώς χάνεις τον στόχο σου;
Αρχικά, είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε την αναβλητικότητα από την τεμπελιά. Η αναβλητικότητα είναι μια ενεργή διαδικασία όπου επιλέγεις να κάνεις κάτι άλλο αντί αυτού που χρειάζεται να γίνει. Αντιθέτως, η τεμπελιά υποδεικνύει οκνηρία, αδιαφορία και μη επιθυμία για πράξη.
Η αναβλητικότητα περιλαμβάνει την αγνόηση της σημαντικής, αλλά μη ευχάριστης δραστηριότητας για χάρη μιας πιο ευχάριστης ή εύκολης. Πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν κάτι από άγχος, από φόβο αποτυχίας ή από έλλειψη ελέγχου.
Τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση;
- Συγχώρεσε τον εαυτό σου για την μέχρι τώρα αναβλητικότητα σου. Η συγχώρεση θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στο στόχο και όχι στην ενοχή που προκαλείς στον εαυτό σου με την μη εμπλοκή σε αυτόν.
- Οργανώσου! Φτιάξε μια λίστα με το τι χρειάζεται να κάνεις.
- Δεσμεύσου σε έναν στόχο. Αν δυσκολεύεσαι με τον στόχο, σπάσε τον σε μικρότερα μέρη και εστίασε στο “κάνω” και όχι στο “αποφεύγω”. “Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Αφού ολοκληρώσεις τον στόχο σου επιβράβευσε τον εαυτό σου με κάτι που σε ευχαριστεί, όπως το αγαπημένο σου ρόφημα και παρατήρησε πώς θα νιώσεις έχοντας φέρει εις πέρας τον στόχο.
- Ζήτησε από κάποιον να σε ελέγχει. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο δύσκολο να παρεκκλίνεις από τον στόχο.
- Πήγαινε με την ροή. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεις τα πράγματα την ώρα που έρχονται παρά να συσσωρεύονται.
- Ελαχιστοποίησε τους διασπαστικούς παράγοντες. Για να συγκεντρωθείς αποτελεσματικά στον στόχο σου θα μπορούσες να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις του κινητού, να κλείσεις την τηλεόραση και γενικότερα να απομακρύνεις από το οπτικό πεδίο σου ό,τι σε αποσπά.
Να θυμάσαι!
Η αναβλητικότητα είναι μια ισχυρή συνήθεια και όπως κάθε συνήθεια χρειάζεται χρόνο για να τροποποιηθεί! Υπομονή, επιμονή και επιβράβευση σε κάθε βήμα!
Add Comment